mandag 24. oktober 2011

En vesentlig forskjell på gutter og jenter

Etter mørketiden på 60- og 70-tallet begynner verden å våkne opp igjen.

Vi begynner å innse at det er forskjeller på menn og kvinner. Vi begynner å bli voksne nok til å ta av oss de politiske og ideologiske brillene når vi ser på disse temaene; vi begynner å forstå at mennesker er kompliserte vesner, og at både gener og miljøpåvirkninger spiller viktige roller når det kommer til å forklare hvordan vi er.

Simon Baron-Cohen er professor i utviklingspsykologi ved Cambridge i England... han er forsåvidt fetteren til "Borat" også, men det er en annen historie. Baron-Cohen står bak noe veldig interessante studier på forskjellene mellom hvordan kvinner og menn tenker; i disse studiene har han studert systematiseringsevne (tendensen til å kategorisere og tenke i systemer) og empatiseringsevne (tendensen til å tenke i følelsesmessige baner og til å tune seg inn på hva andre føler). Dersom man måler systematiseringsevne (SQ) og empatiseringsevne (EQ) hos et tilfeldig utvalg av forsøkspersoner kommer man frem til følgende fordeling:

For de av dere som ikke er veldig glade i statistikk og grafer skal jeg oppsummere kort hva funnene viser; kvinner (røde) har i snitt en tendens til å empatisere mens menn (blå) i snitt har en tendens til å systematisere. ALLE individene som har en veldig høy SQ og en veldig lav EQ er enten autister (grønne) eller menn... Baron-Cohen tar disse tankene videre til en teori om at autisme (= en medfødt manglende evne til å forstå sosiale regler og normer) er et resultat av det han kaller en "ekstrem mannlig hjerne", en hjerne hvor de systematiserende tenkemåtene har blitt overutviklet mens de empatiserende tenkemåtene er underutviklet.

Hvorfor er dette så interessant? "Vanlige folk" har jo visst at kvinner er mer følsomme og menn mer logiske i alle tider, har de ikke?

Inndelingen mellom SQ og EQ minner dessuten mye om dimensjonen Thinking (T)/Feeling (F) for de av oss som er kjent med Myers-Briggs typeteori, som er grunnlaget for mange tester som brukes i jobbintervjuer og lignende.

Personlig synes jeg Baron-Cohen sine studier og synsvinkel er interessante fordi de i så stor grad gir oss innsikt i hvordan biologien bidrar til disse forskjellene. Dette er relevant for oss som arbeider med å hjelpe vanlige folk til å bli over gjennomsnittlig flinke i sosiale sammenhenger... ikke bare for de som arbeider med autister! Det sier noe om måten vi forstår verden rundt oss på, noe om at vi ikke kan VELGE å være slik eller slik!

På denne bloggen ser vi f.eks. til stadighet jenter som kommenterer hvordan de synes det er teit å kategorisere og lage regler for hvordan man bør gå frem på sosiale arenaer. Detter sogar den fremherskende holdningen i samfunnet rundt oss; det å være flink sosialt er noe man skal "ta på feelingen"... det er bare sånn det skal være.

Dette er en desidert empatiserende måte å se ting på!

Kanskje er det på tide at vi åpner oss for at vi rett og slett lærer og tenker på forskjellige måter? I Gode Vibber er vi veldig opptatt av at opplæring i sosiale ferdigheter må bli mer individualisert.

Det er f.eks. ren IDIOTI å råde en person med uttalt sosial angst til å gå nedover Karl Johan med en dildo i panna slik deler av sjekkemiljøet driver med... han kommer bare til å bli verre! Forsøk å stenge et barn med edderkoppskrekk inn i et mørkt skap fullt av edderkopper og se hva som skjer.

Det man trenger er et "treningsprogram" som tar hensyn til hvor man er. Er man flink fra før skal man begynne høyt for å bli enda flinkere... er man ikke så flink skal man begynne på et riktig sted og jobbe seg oppover. Ikke bare i forhold til graden av sjenanse og sosial angst, men med tanke på flere sinnsdimensjoner som er relevante i forhold til interaksjon med andre mennesker! En person med dårlig selvfølelse vil trenge et helt annet fokus på hvordan han tenker om seg selv enn en person med et grunnleggende bra selvbilde, og en person med mye erfaring med jenter vil trenge et annet opplegg enn en person med lite erfaring, et opplegg hvor man tar spesiell hensyn til tanker rundt prestasjonsangst, tanker rundt det å være uerfaren osv.

På samme måte er det nytteløst å forsøke å tvinge en person med høy SQ/EQ-ratio inn i tankemønsteret til en person med høy EQ/SQ-ratio... han (hvilket det som oftest er) eller hun (hvilket det selvsagt også er noen ganger, bare mye sjeldnere) vil ha bedre hjelp av å lære å bruke de systematiserende evnene sine til å utføre de samme oppgavene!

Det er ikke "bedre" eller "dårligere" å tenke på en empatiserende eller en systematiserende måte... det er bare annerledes, og det er av den største viktighet at vi slutter å avfeie hverandres tenkemåter slik vi i stor grad har for vane å gjøre, at vi lærer oss å møte folk der de er. I siste instans er menns tendens til å systematisere et utrykk for noe som tross alt har hatt en evolusjonsmessig fordel... og er det NOE historien har lært oss så er det at man skal ha respekt for det naturen har kommet frem til av seg selv gjennom millioner av år med prøving og feiling.

- Sondre

PS: EQ/SQ test kan du finne her. Hva slags score fikk du?

28 kommentarer:

  1. Hva betyr det da om man som jente får lav EQ og høy SQ (EQ 39, SQ 59) ?
    -en jente

    SvarSlett
  2. EQ 32
    SQ 51
    Extreme Systemizing

    Er litt overrasket siden jeg trodde jeg var litt mer emosjonelt styrt en det, har vanligvis rimelig mye empati for andre.

    Men jeg synes at testen var litt svak, det var mange sporsmaal som ikke var relevante. Slik som om jeg ville sjekka motoren paa en bil for jeg kjoper eller tenker paa hvordan X fungerer / er organisert. Naar jeg har null interesse for biler saa kommer jeg jo aldri til aa tenke over det :P

    Og det var noen sporsmaal som virket veldig daarlig gjennomtenkt, slik som:

    "29) I can sense if I am intruding, even if the other person doesn't tell me."

    Det er da egentlig ingen maate noen ikke kan si at de er enige med den der. Hvis man merker at man forstyrrer andre uten at de sier det saa er man enig, merker man det ikke og folk ikke nevner det saa vet man jo ikke... Saa da maa man bare anta at man ikke plager andre og derfor vaere enig.

    PS. Hva var din score Sondre?

    SvarSlett
  3. EQ 40
    SQ 87
    Extreme Systemizing

    Jeg scorer faktisk bittelitt høyere enn gjennomsnittsmenn på EQ, men den ekstreme systematiseringen min gjør at jeg nok har en hjerne som heller mot autisme, haha.

    SvarSlett
  4. EQ: 52
    SQ: ikke orket å ta enda.

    Male!
    Lurer på om det stemmer, har muligens noe med at jeg bare er vokst opp med en mor i huset? :)

    SvarSlett
  5. EQ 52
    SQ 50
    Balanced.

    Score! :)

    SvarSlett
  6. EQ 38
    SQ 34

    lavt på begge.. hva betyr det?
    Jente 20

    SvarSlett
  7. EQ 27
    SQ 35
    Jeg fikk da veldig lave tall :] skjønte egentlig ikke helt hva det betydde? dårlig til begge tingene da?
    -Jente her også

    SvarSlett
  8. EQ 37
    SQ 74
    Persontype: INTP

    Her er en dansk persontypetest for de som er interesserte: http://www.jobindex.dk/cgi/typeindikator.cgi

    SvarSlett
  9. EQ 24, SQ 79.

    Spørsmålene om EQ var vanskeligere å svare på, selv om jeg prøver å være ærlig i forhold til hvordan jeg opplever det.

    Jeg er en av de som sliter med sjenanse og lav selvfølelse, så jeg må si jeg lurer på om det er noe av årsaken til en såpass lav EQ-score. At jeg for eksempel blir så fokusert på hvordan jeg selv fremstår og "reglene" for interaksjonen, at det går ut over evnen min til å lytte og fange opp andre signaler..?

    At dette, som du sier, har stor betydning for hvordan man best kan lære seg å fungere bedre sosialt med andre mennesker, synes klart, men jeg skjønner ikke helt hvordan dere implementerer dette i opplegget deres. Om du hadde kommet med en tenkt problemstilling og dernest forskjellige tilnærmingsmåter ut i fra om personen er utpreget S eller E, hadde det kanskje vært enklere å forstå =)

    SvarSlett
  10. Femininist (22)24.10.2011, 20:26

    EQ 52
    SQ 93
    Extreme Systemizing

    SvarSlett
  11. EQ 28
    SQ 51
    Extreme Systemizing
    Bernhard

    SvarSlett
  12. Miss Balance24.10.2011, 22:53

    Your Score EQ: 69 SQ: 60 = Balanced

    jeg elsker tester, for jeg gjør det alltid så bra! :O)

    SvarSlett
  13. @Rune: INTP her og. Og vi er sjeldne:) Kult at vi scora ca likt og:)

    SvarSlett
  14. EQ 38
    SQ 48
    Systemizing

    SvarSlett
  15. EQ: 42
    SQ: 41

    Fint balansert=)

    SvarSlett
  16. Autist-paranoia nå !

    Your Score

    EQ: 41
    SQ: 105
    Extreme Systemizing

    Jente, 21

    SvarSlett
  17. EQ: 34
    SQ: 33

    Balansert..

    SvarSlett
  18. EQ: 59
    SQ: 86

    Hilsen meg :)

    SvarSlett
  19. Gøy med tester :)

    EQ: 45
    SQ: 81
    Extreme Systemizing

    Føler at en del av EQ spørsmålene er veldig vanskelig å svare på. Selv om man tror man er god på å forstå andre kan det hende at man egentlig ikke er det (manglende selvinnsikt/for stor tro på egne evner).

    Noen spørsmål gikk mer på interesse istedenfor SQ (for eksempel motor, bøker o.s.v.), men jeg anser for meg for å være temmelig ekstrem på systemer. Sorter f.eks. klær etter farge og musikk etter tidspunkt jeg lastet dem ned. Det kan være rotete, men det MÅ være system på det :)

    SvarSlett
  20. Denne nett-testen er selvsagt mest for moro skyld, og svarene må i så måte tas med en klype salt; men den er bra nok til i det minste å gi folk en pekepinn på hvordan deres dominerende tenkemåte er.

    Ingen grunn til å diagnostisere seg selv med autisme... så lenge man har OK EQ er det bare en styrke å ha høy SQ. "Idealmennesket" har både høy EQ OG SQ. Og ingen grunn til å være bekymret dersom man som gutt har høyere EQ eller som jente høyere SQ.

    Jeg fikk EQ 43 og SQ 65... men jeg mistenker at jeg bruker mye av SQ-en min for å løse empatiske oppgaver som det å forstå hvordan andre føler, for å si det sånn, så mulig den egentlige EQ-en er lavere.

    Erik: Lav selvfølelse og mye fokus på seg selv og hva en selv gjør kan medføre at man blir dårligere til å oppfatte andres ønsker og følelser... men det å ha en dårlig EQ og synes det er vanskelig å oppfatte andres tanker og følelser kan også medføre dårlige sosiale resultater som igjen kan gi dårlig selvfølelse. Det går begge veier.

    Et konkret eksempel vil være at en person med høy SQ og lav EQ vil ha utbytte av konkrete råd mtp. hvordan man skal snakke med andre, hvordan man skal ta kontakt, hva andre gjør når de er ukomfortable, hva andre gjør når de liker en... artikkelen om smalltalk fra forrige uke er f.eks. typisk rettet mot SQ-tenkere.

    SvarSlett
  21. Jeg fikk EQ 55 og SQ 49. Balansert.

    Hilsen Rune

    SvarSlett
  22. EQ: 52
    SQ: 89
    Extreme Systemizing

    Godt over snittet på begge. Men tar testen med en klype salt ja :)

    SvarSlett
  23. Først av alt så må jeg skryte av en veldig bra artikkel, og den er midt i blinken for hva jeg liker å lese. Sondre: Jeg vil se flere slike innlegg fra deg! :)

    Så var det resultatene da. Jeg fikk en EQ på 45 og en SQ på 58. En artig observasjon at EQ ligger godt over snittet til gutta, men ikke helt opp til snittet for jentene - og SQ ligger godt over snittet til jentene, men ikke helt opp til snittet til gutta.

    Tipper dette er noe som også endrer seg over tid? Merker i alle fall at jeg er mye mer oppmerksom for hva andre føler/mener nå, enn jeg var for 3-4 år siden (før jeg begynte egen endringsprosess). I den verste geek-periode var det "my way or the high way" og hva folk følte var uinteressant i forhold til beviselige fakta.

    Men tar denne testen for det den er; en artig liten greie som kan gi en liten indikasjon (men uhyre lett å manipulere, om man ønsker det).

    SvarSlett
  24. Fikk faktisk
    38/38 i fordelingen, litt sprøtt :)
    Men som nevnt, utrolig interessant innlegg, jeg liker det når dere har en blanding av teoretiske innlegg og praktiske innlegg :)

    SvarSlett
  25. 44/44. Det var jo ganske morsomt å se. Kan være svaret på hvorfor jeg alltid føler at jeg detter mellom to stoler ;)

    SvarSlett
  26. 33/91 ja.. Noen som trenger hjelp til å jukse i blackjack?

    SvarSlett
  27. 31/95 Extreme Systemizing

    Ehm.. Autist?
    Neida regner ikke med det, men tror jeg tenkte for mye under testen - det gjør jeg alltid - selv om jeg brukte under 20 minutter tilsammen. Jeg visste at jeg ikke er en som "styres" av følsene mine, men heller tenker godt igjennom valg og konsekvenser og slikt.

    Det har jeg alltid gjort, så bruker ikke så lang tid. Tenker at det, blandet med en "unormal" høy interesse for hvordan ting fungerer (maskiner, tråløst nettverk, radiosignaler, osv) og å ha det meste organisert (musikk, bøker og lister, selv om kleskapet ofte er ganske rotete).

    Men nå vet jeg ikke om kjønn og alder forandrer noe da - kanskje jeg blir mer emosjonell med alderen? Jente 18

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...